Sahara

Sahara är en vidsträckt öken i Nordafrika. Namnet Sahara kommer från arabiskans ord för öken. För att få en känsla för storleken kan du tänka på att området nästan är lika stort som hela Europa. Det är dock inte jordens största öken, eftersom Antarktis är en så kallad köldöken och räknas som den största öknen. I framtiden kommer Sahara troligtvis dock att bli störst. Sahara växer för varje år, medan den globala uppvärmningen gör att Antarktis minskar i storlek.

Årstider

En vanlig myt är att det alltid är varmt i Sahara. Mellan december och februari kan det faktiskt vara riktigt kallt. Temperaturen kan krypa ner under nollstrecket på natten. Det har till och med snöat i Sahara, även om nederbörd är ovanligt i alla dess former. Åt andra hållet blir det förstås mer extremt. Som värst kan temperaturen leta sig upp mot 57°C, vilket är i det närmaste outhärdligt för människor. Men med tanke på den extrema värmen som såklart bildas för att solen är så pass nära just ekvatorn och mer eller mindre är uppe konstant, sägs det att solenergin kan elförsörja hela Europa.

Historia

Grottmålningar har upptäcks som visar att Sahara en gång i tiden hade gott om odlingsbar mark. Mycket tyder på att en stor del av Sahara skulle sett grönt ut om det hade gått att ta satellitbilder för ungefär tiotusen år sedan. På den tiden regnade det mer i området, men i årtusendena som följde blev det allt torrare. Idag visar satellitbilder nästan inget grönt alls. I bara några få procent av Sahara finns möjlighet för liv att frodas. Nästan allt annat är sand, sten och damm. Forskare har ett viktigt jobb med att försöka förstå alla faktorer bakom denna förändring.

Djurlivet

Det enda djurliv som har en chans i Sahara är arter som anpassat sig för stark hetta, torka och snabba temperatursvängningar. De däggdjur som finns har utvecklat metoder för att minska vätskeförlusten i extrem värme. Mest välkända är dromedarer som används av de nomadfolk som är bosatta i Sahara. Dromedarer har en stor puckel på ryggen med fett, samt är väldigt duktiga på att ta upp vatten ur all typ av föda de äter. Annars är Sahara mest känt för olika arter av skorpioner, skalbaggar, ödlor, ormar och fåglar som alla har anpassat sig för ökenmiljön.

Kontakta oss

Skicka gärna ett meddelande vid funderingar eller frågor.